Osona Gastronomia neix embolcallada en reptes importants

La nova fundació gestionarà la part no lectiva de l'Escola d'Hostaleria d'Osona. L'ens pretén anar més enllà de la formació reglada i incidir en el conjunt del sector. L’ampliació de les instal•lacions i un possible grau universitari, primers punts d’un projecte ambiciós.

Redacció osona.com
17 de juny del 2009
Presentació de la Fundació Osona Gastronomia
Presentació de la Fundació Osona Gastronomia | Pere Pratdesaba



Aquest dimarts, 16 de juny, ha tingut lloc a Tona la presentació de la Fundació Privada Osona Gastronomia. A partir d’ara, aquest nou ens finançarà i gestionarà la part no lectiva de l’Escola a l’Escola d’Hostaleria d’Osona, ubicada en aquesta població. La fundació està formada format per l’Ajuntament de Tona, l’Ajuntament de Vic (a través d’ImpeVic), el Consell Comarcal d’Osona, el Gremi d’Hostaleria d’Osona i el Departament d’Educació de la Generalitat. Més endavant s’hi podria afegir la Universitat de Vic, que també ha estat convidada a adherir-s’hi, i altres Ajuntaments, com Manlleu o Torelló.

L’acte de presentació va comptar amb la presència d’una cinquantena de persones, entre les que hi havia representants de totes les entitats involucrades i de la comunitat educativa local. Van parlar el director general d’Ensenyaments Professionals, Josep Franci; el vicepresident del Çonsell Comarcal d’Osona, Lluís Vila; l’alcalde de Tona, Josep Salom; el president del Gremi d’Hostaleria, Joan Naudó; Dolors Casas, directora de l’Escola d’Hosteleria; i Mercè Vidal, vicepresidenta d’ImpeVic.

“La fundació és un instrument per anar un pas més enllà de la formació reglada, per incidir en el territori, en la formació i en l’economia, des d’una projecció comarcal”, va apuntar Josep Salom. “És un projecte ambiciós que neix de la complicitat de l’administració, tant local, comarcal com nacional i el sector”, va afegir.

La formació continuada del sector

Entre els projectes que s’han planificat des de la fundació, a part de la formació dels estudiants, es barregen possibilitats molt diverses, algunes de les quals ja s’han portat a terme en els darrers mesos, des de la formació ocupacional pel sector (reclamada per empreses i professionals), presentació de productes, fires, fòrums, intercanvis internacionals i la gestió de les pràctiques dels alumnes de l’escola fins a la promoció i difusió en un àmbit més turístic.



En aquests moments, l’Escola d’Hostaleria està plenament consolidada, amb tres anys de funcionament i dues promocions de cuina. Hi ha uns 90 alumnes i cinc professors. A més del cicle de cuina, l’any que ve s’incorporarà un nou cicle de forneria, pastisseria i confiteria, que obrirà noves possibilitats tant des d’una perspectiva educativa com de noves relacions amb un nou sector. La novetat d’enguany serà que els alumnes que ho desitgin podran compaginar els dos cicles i en tres anys es podran treure els dos títols.

El nou ens neix amb la voluntat de fer-se gran i convertir-se en una marca i un referent gastronòmic. Per això, es plantegen alguns projectes ambiciosos per als quals es necessària i imprescindible l’ampliació de les instal•lacions, tal com es van afanyar a recordar-li Josep Salom i Dolors Casas a Josep Franci. “Alguns projectes els haurem de fer amb una mica més de temps. Però no hi ha cap repte que se’ns pugui resistir. Tindrem dificultats per obtenir recursos, però els cercarem”, va matisar el director general.

Joan Naudó també va aprofitar l’ocasió per reclamar estudis superiors per a l’Escola d’Hosteleria. “Volem una escola forta, dinàmica, que sigui una marca de prestigi”, va assenyalar el president del Gremi d’Hostaleria.

En la mateixa línia es va expressar Mercè Vidal. “Vic no podia donar l’esquena a un projecte en el que compartim objectius: la promoció gastronòmica comarcal i la qualitat de la restauració, amb una escola potent”.

El funcionament del nou ens
 
Cada una de les entitats que formen la fundació aportarà 15.000 euros anuals (8.000 euros la Generalitat). A més, es signaran convenis paral•lels amb empreses i institucions. Alguns d’aquests acords, com els que es faran amb la  fundació Damm i Caixa Manlleu estan pràcticament lligats. Més endavant es podrien signar convenis amb altres empreses com Casa Tarradellas, Bon Preu o Salgot. En total, la nova fundació tindrà un pressupost inicial de funcionament anual proper als 100.000 euros.

El màxim òrgan de decisió és el Patronat de la fundació en el que hi haurà un representant del Consell Comarcal, Ajuntament de Vic, Ajuntament de Tona i Gremi d'Hostaleria d'Osona, i un altre de la direcció de l’IES Tona. La part formativa continuarà estant gestionada per la direcció del centre. Tota la part de relacions externes amb el sector i projectes que vagin més enllà de la formació reglada estaran gestionats per Francesc Ayats, que és el nou gerent de la Fundació, nomenat pel Patronat.

Un respir per a l’Ajuntament de Tona
 
En aquests moments, l’edifici de l’Escola d’Hostaleria és propietat de l’Ajuntament de Tona, que l’ha cedit al Departament d'Educació de la Generalitat, i la formació reglada és titularitat de la Generalitat. El traspàs de la gestió de l’Escola d’Hosteleria d’Osona a la fundació significa un alleujament econòmic important per a l’Ajuntament, que fins ara es feia càrrec de totes les despeses a fons perdut. “D’aquesta manera, continuarem participant a la gestió, amb una inversió molt menor i, a més, amb un projecte que, si tot es fa bé, que es farà, en tres anys pot obtenir resultats espectaculars”, assegura Salom.
 
L’Ajuntament de Tona està estudiant la possibilitat d’aplicar la mateixa fórmula al jaciment del Camp de les Lloses, de cara al futur.

-------
Creen una nova fundació per gestionar l'Escola d'Hostaleria de Tona i dinamitzar la gastronomia d'Osona 
ACN // Marc Riera   

Tona. -Una nova fundació vol ser el “paraigua” de totes les activitats relacionades amb l'àmbit gastronòmic de la comarca d'Osona. La nova fundació Osona Gastronomia assumeix la gestió de l'Escola d'Hostaleria de Tona que vol ser una escola “d'abast comarcal” però també vol incorporar nous elements. Entre aquests destaca una oferta de formació continuada pel sector de l'hostaleria o ser un espai perquè el sector agroalimentari de la comarca hi pugui fer tasts i demostracions dels seus productes, segons el gerent de la fundació, Francesc Ayats.

Els quatre patrons principals de la nova fundació són l'Ajuntament de Tona , l'ImpeVic, el Consell Comarcal d'Osona i el Gremi d'Hostaleria d'Osona.

La propera setmana s'iniciaran les obres per construir una aula “demo” i una aula pràctica. En aquestes aules s'hi faran les activitats dels nous cicles de forneria que es començarà a fer a l'Escola d'Hostaleria. Entre d'altres, també s'hi faran tallers relacionats amb el pa destinats a centres escolars. Les noves aules acolliran les activitats de formació i demostració de productes.

La nova fundació tindrà un pressupost d'uns 100.000 euros anuals. Cada una de les quatre entitats que formen la fundació hi aportaran anualment 15.000. La Generalitat també hi aportarà uns 8.000 euros. Per a Francesc Ayats, per a una escola fer les activitats que van més enllà del camp educatiu és difícil de realitzar al estar condicionats a un programes d'estudi i uns horaris determinats. La fundació permetrà afrontar totes aquestes activitats paral•leles i mantenir una “interacció constant” amb els agents del propi sector, segons Ayats.

La Fundació Osona Gastronomia signarà dijous els primers convenis de col•laboració amb la Fundació Damm i en breu signarà un acord de col•laboració amb Caixa Manlleu per desenvolupar nous projectes.

Arxivat a