Vic crea una nova fira de formatge artesà

El certamen, que se celebrarà de l’1 al 3 de maig, neix amb la voluntat de convertir-se en referència del sector a Catalunya. Hi participaran una seixantena de productors artesans de formatges.

Marc Riera / ACN
23 d'abril del 2009

Una seixantena de productors artesans de formatge participaran en la primera edició de Lactium, una nova fira que es farà els propers 1, 2 i 3 de maig a Vic. Aquesta fira vol reivindicar un sector agroalimentari “molt potent” que hi ha a Catalunya i acostar productors i consumidors d'aquest producte làctic.

Actualment existeix una altre fira dedicada al formatge a Catalunya que es fa anualment a la Seu d'Urgell (Alt Urgell). El president de l'Institut Municipal de Promoció Econòmica (IMPE), Josep Burgaya, diu que mentre la fira de la Seu està centrada en el formatge pirinenc la de Vic vol tenir “més dimensió” englobant tota la producció de formatges que es fa a Catalunya.

Burgaya destaca que aquesta fira combina una “dimensió econòmica” amb la vessant més “lúdica”. En la fira hi haurà jornades tècniques destinades a especialistes però també un espai expositiu obert al gran públic. El gerent de l'associació de productors ACREFA, Oriol Urgell, destaca el rigor amb el que s'ha creat Lactium on només es permet la presència dels elaboradors que poden acreditar “tenir registre sanitari”. D'aquesta manera s'evita una gran presència de “revenedors” que podrien acabar perjudicant l'essència del  Lactium. A la fira, segons Urgell, hi participaran des dels primers elaboradors de formatge artesà de Catalunya “ara fa més de 35 anys” fins a productors que fan formatge “fa just quatre mesos”.

Segons les dades facilitades en la presentació actualment a Catalunya hi ha 124 productors de formatge. D'aquests, un centenar són artesans i la resta són industrials o semiartesans. El nombre de productors però va “en augment” pel baix preu al que s'està pagant actualment la llet als ramaders. Davant d'aquest baix preu molts ramaders opten per crear els seus propis productes de “valor afegit”.

La part comercial de la fira estarà situada en una carpa a la Rambla del Passeig i vol ser un gran mercat de formatges i derivats. Es calcula que en aquest espai es podran trobar més de 150 varietats de formatge. A més de les parades de formatges a la fira també hi haurà parades d'altres productes complementaris com ara fruites, vegetals o mel. La fira també inclou un tast de formatges on per un preu de quatre euros es podran assaborir alguns dels productes participants en la fira.

L'apartat professional vol ser un “enllaç” entre els diferents sectors que intervenen el procés productiu i comercial. En aquest àmbit es farà una jornada tècnica i un concurs de formatges artesans. El gerent d'ACREFA, Oriol Urgell, destaca la ponència de Maria Arroyo, representant de laboratoris Arroyo, que parlarà sobre els additius en els formatges. Arroyo es considerada una de les professionals de més prestigi. Aquesta jornada tècnica es farà el 30 d'abril al Casino de Vic.

A la foto, d´esquerra a dreta, el gerent de l´associació de productors ACREFA, Oriol Urgell, el president de l´Institut Municipal de Promoció Econòmica (IMPE), Josep Burgaya i la cap de fires de Vic, Quima Vila, en la presentació de Lactium.

Àudio: Oriol Urgell, gerent de l'associació de productors ACREFA

- Àudio: Burgaya, president d'Impevic (43s)

- Àudio: Oriol Urgell, gerent d'ACREFA (24 s)

- Anar al web de la fira

- Notícies publicades 

Arxivat a